Саудитска Арабия иска да инвестира в петзвездни хотели в България

01/01/2018
Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в петзвездни хотели в България, както и в други сектори на икономиката, съобщи правителствената пресслужба.
"Държавата ви има голям потенциал не само за инвестиции в туризма, но и във всички сектори на икономиката". Това каза на министъра на туризма Николина Ангелкова в Рияд ество султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, принц на Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата.Ангелкова е на посещение в Саудитска Арабия с правителствена делегация на най-високо равнище, начело с премиера Бойко Борисов.
Промотираме България като атрактивна туристическа дестинация, посочи председателят на саудитската комисия по туризъм.
Ангелкова е представила картата на инвестиционните проекти в туризма в България. Тя е обърнала внимание на възможностите за развитие на различни видове туризъм – СПА, културно-исторически, здравен и морски.Изтъкнала е, че страната става все по-разпознаваема и предпочитана дестинация за висок клас туристи.
Като предимства за инвеститорите тя е изредила финансовата и политическата стабилност, законовите насърчения за големите инвеститори, 10-процентния личен и корпоративен данък, растежа на икономиката.
"През миналата година броят на посещенията на граждани от Саудитскаэ Арабия в България бележи ръст от 78% спрямо 2015 г. Регистрирано е и сериозно увеличение на пътуванията на българи в арабската страна", е казала Ангелкова.
Двамата споделят мнението, че за двете държави ще е от голяма полза обменът на експертен опит и информация в сектора. Двете държави ще насърчават различни инициативи за взаимно популяризиране на културни и исторически забележителности, ще обменят опит в маркетингови проекти и реклама в туризма.Министър Ангелкова покани принц султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд да се включи в Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към Световната организация на туризма. Форумът ще се проведе в България между 14 и 16 ноември следващата година.

Източник: www.dnevnik.bg