През 2017 г. нискобюджетните авиокомпании са превозили една трета от пътниците

02/01/2018
За поредна година през 2017 пътническият въздушен трафик се увеличава благодарение на нискобюджетните компании, чийто дял на пазара нараства, отчете Международната организация за гражданска авиация (известна на английски със съкращението си ICAO - ИКАО), цитирана от АФП и БТА.
Авиокомпаниите са превозили през 2017 година общо 4.1 милиарда пътници, което е увеличение със 7.1 на сто на годишна основа след предходното нарастване от 6 на сто, уточни ИКАО, която е специализирана агенция на ООН.
Растежът на въздушния трафик е облагодетелстван от "продължаващото подобряване на сигурността, на надеждността му, както и на неговата ефективност и усилия за опазване на околната страна, заяви президентът на ИКАО Олумуива Бенард Алиу.
Миналата, 2017 г. бе най-сигурната за въздушния транспорт от 1946 година и откакто се води статистика за инциденти със самолети, сочи докладът, публикуван в началото на януари от Мрежата за сигурност на авиацията.
С общо 10 големи инцидента на самолети, превозващи пътници, при които са загинали 44 души, 2017 "бе най-сигурната година за всички времена по брой на инцидентите и по брой на жертвите", отчете Мрежата за сигурност на авиацията. Тя припомни, че през 2016 година е имало общо 16 катастрофи със самолети, при които са загинали 303 души.
С 1.2 млрд. пътници нискобюджетните компании увеличават обема на трафика си с по-бърз темп от средногодишния, отбеляза АФП.
Тези компании вече имат една трета от превозените пътници в Европа, 31 на сто в Азиатско-Тихоокеанския район и 26 на сто в Северна Америка.
Според показателя приходи от пътник и от километър въздушният трафик нараства във всички райони с по-стабилен темп, отколкото през 2016 година.
Европа продължава да бъде най-големият международен пазар с 37 на сто от приходите от пътник и от километър, което е нарастване с 8.1 на сто на годишна основа благодарение на по-благоприятните икономически условия.
Пак според този показател латиноамериканският пазар е нараснал с 10 на сто, азиатско-тихоокеанският се е увеличил с 9.6 на сто, Африка бележи растеж от 7.6 на сто, Близкият изток - с 6.9 на сто, и Латинска Америка - с 4.9 на сто.

Източник: www.dnevnik.bg